Czytelniczy cykl online dla pasjonatów historii Gdańska. W każdą sobotę o godz. 10:00 – od 7 listopada do 12 grudnia – na Facebooku i kanale YouTube Hevelianum można wysłuchać fragmentu książki „Góra Gradowa – krótka historia” autorstwa Jana Daniluka. Publikację wydaną przez Hevelianum czytają zaproszeni goście związani z Gdańskiem.

Harmonogram odcinków:

  1. 7.11 | Krzysztof Kucharski, edukator w Muzeum Gdańska, prezes Stowarzyszenia Garnizon Gdańsk
  2. 14.11 | Krzysztof Kucharski
  3. 21.11 | Małgorzata Brajner, aktorka Teatru Wybrzeże
  4. 28.11 | Jan Daniluk, pełnomocnik dyrektora Hevelianum ds. historii i dziedzictwa kulturowego
  5. 5.12 | Paweł Golak, dyrektor Hevelianum
  6. 12.12 | Barbara Frydrych, dyrektor Biura Prezydenta ds. Kultury w Gdańsku

Nagrania będą dostępne bez ograniczeń, również po premierze.

„Góra Gradowa – krótka historia” to wcale nie taka krótka historia, książka liczy bowiem 168 stron! Jej autor, dr Jan Daniluk to znany historyk, twórca wielu publikacji o Gdańsku. Jest też pełnomocnikiem dyrektora Hevelianum ds. historii i dziedzictwa kulturowego.

Opowieść o Górze Gradowej, która rozpoczyna się w czasach owianych legendą o rycerzu Hagelu, a kończy na współczesności, została poprowadzona w bardzo przejrzystej i przyjaznej oprawie graficznej. Wzbogacona zdjęciami, planami i mapami. To pierwsze po wielu latach podsumowanie badań nad historią Góry Gradowej, uwzględniające jej najnowszą historię – rewitalizację, która przywróciła tę część miasta gdańszczanom i gdańszczankom.

Książkę można kupić w cenie 35 zł (+ ew. koszt przesyłki). Dostępna jest w Hevelianum lub wysyłkowo: malgorzata.globinska@hevelianum.pl | +48 517 084 158.

Patronat nad cyklem „Góra Gradowa w odcinkach”: Trojmiasto.pl

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

Close